Wat is Blockchain | Bitcoin en Altcoin miners - DigitalWallets.nl
730
post-template-default,single,single-post,postid-730,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Wat is blockchain

Wat is Blockchain

Blockchain is vandaag de dag één van de grootste gespreksonderwerpen in technologie land. Maar wat is het eigenlijk? En waarom praat iedereen erover? Je hebt het vast wel eens van je vrienden of familie gehoord? We leggen hieronder aan je uit wat de blockchain is.

Wat is nou eigenlijk Blockchain?

De eerste grote toepassing van de blockchain technologie was bij Bitcoin die in 2009 werd uitgebracht. Bitcoin is een cryptocurrency en de blockchain is de technologie die het ondersteunt. Een cryptocurrency is een digitale munt die op een blockchain netwerk draait. Deze munt is geen fysieke munt zoals de Dollar en de Euro, maar een digitale munt.

Als we eens goed gaan kijken hoe de blockchain nu werkt met Bitcoin, dan kunnen we zien dat deze technologie op tal van andere praktische zaken kan worden toegepast.

Bitcoin is ontwikkeld door een anoniem persoon met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Niemand weet wie het is, maar zijn visie over Bitcoin en blockchain is uiteengezet in een whitepaper. De paper is gemaakt in 2008 met de titel ” Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.”

De Bitcoin blockchain

De blockchain wat achter Bitcoin zit is een grootboek van alle transactie die hebben plaatsgevonden. Er kan dus niet mee worden geknoeid of achteraf iets worden gewijzigd. Veel mensen vanuit de technologie sector geven aan dat de Bitcoin transacties steeds veiliger worden dan het huidige betaalsysteem. Het zou zomaar eens het nieuwe betaalsysteem van de toekomst kunnen worden.

Hoewel de traditionele valuta’s worden uitgegeven door alle centrale banken in de wereld, heeft Bitcoin juist géén centrale autoriteit. In plaats daarvan wordt de Bitcoin blockchain onderhouden door miners in het Bitcoin netwerk. Miners zijn computers met heel veel rekenkracht. Deze computers hoeven niet specifiek van een bedrijf of organisatie te zijn. Iedereen kan een miner aanschaffen en Bitcoin minen.

Deze “miners”, soms ook wel “Nodes” genoemd in een netwerk, zijn mensen die speciaal gebouwde computers gebruiken. De miners zijn eigenlijk met elkaar aan het concurreren om complexe wiskundige berekeningen op te lossen. Als een berekening is afgerond, kunnen de transacties worden doorgevoerd.

Stel bijvoorbeeld dat veel mensen Bitcoin transacties uitvoeren. Elke transactie is afkomstig van een crypto wallet met een privésleutel (private key). Dit is een digitale handtekening en biedt wiskundig bewijs dat de transactie afkomstig is van de eigenaar van deze wallet.

Stel je nu voor dat er veel transacties plaatsvinden over de gehele wereld. Deze individuele transacties zijn samengevoegd in een blok. Het blok is zorgvuldig samengesteld door strikte cryptografische regels. Het blok wordt verzonden naar alle miners in het Bitcoin netwerk. Deze miners (computers) concurreren om de transacties te kunnen valideren. Het kan worden gevalideerd door te proberen de complexe wiskundige puzzels op te lossen.

Als dank voor het maken van het blok krijgt de winnaar een prijs in de vorm van Bitcoin. Dit gevalideerde blok wordt dan toegevoegd aan de vorige blokken. Hierdoor ontstaat een keten van alle blokken die zijn gecreëerd. En deze keten noemen we de blockchain.