Wat is Bitcoin | Altcoin | Cryptocurrencies - DigitalWallets.nl
716
post-template-default,single,single-post,postid-716,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin eigenlijk

Om verwarring rondom Bitcoin te voorkomen, moeten we het eerst in twee verschillende componenten scheiden. Aan de ene kant heb je Bitcoin “de token”. Dat is een codefragment dat het eigendom van een digitaal concept vertegenwoordigt. Zie het net als een virtueel document. Aan de andere kant heb je Bitcoin “het protocol”. Een gedistribueerd netwerk dat een grootboek met alle transacties van de Bitcoin tokens bijhoudt. Dat wordt ook wel Blockchain genoemd. De blockchain is oorspronkelijk de datastructuur achter het Bitcoin netwerk. Je kunt het eigenlijk het beste vergelijken met een grootboek waar alles in wordt opgeslagen. Lees hier alles over de blockchain.

Download hier de Bitcoin core

Het systeem maakt het mogelijk betalingen tussen gebruikers te versturen zonder dat er een centrale autoriteit aan te pas zal komen, zoals een bank of een betalingsgateway. Het is digitaal gecreëerd en wordt dus ook digitaal bewaard. Bitcoins worden dus niet afgedrukt op papier of in de vorm van munten, zoals dollars of euro’s die wij kennen. Ze worden geproduceerd (gemined) door computers over de gehele wereld, met behulp van gratis software. Dit zijn vrij krachtige computers die heel veel berekeningen in een hele korte tijd kunnen maken.

De Bitcoin was het eerste voorbeeld van wat we vandaag de dag cryptocurrencies noemen. Een groeiend product die enkele kenmerken van traditionele valuta deelt, met verificatie op basis van cryptografie. Vele beschouwen Bitcoin als een echte aanwinst en zijn er van overtuigd dat het een toekomst heeft.

Wie heeft Bitcoin gemaakt?

In 2008 was er een softwareontwikkelaar die onder de pseudoniem Satoshi Nakamoto de Bitcoin introduceerde. Hij stelde Bitcoin voor als een elektronisch betalingssysteem op basis van wiskundig berekeningen. Het idee was om een nieuw ​​ruilmiddel te produceren wat onafhankelijk zou zijn van een centrale autoriteit zoals financiële instellingen. Een ruilmiddel die elektronisch kon worden overgedragen op een veilige, verifieerbare en onveranderlijke manier.

Tot op de dag van vandaag weet niemand wie Satoshi Nakamoto nou is.

Op welke manieren verschilt crypto valuta van traditionele valuta?

Bitcoin kan worden gebruikt om elektronisch te betalen of te ontvangen. Het is net als conventionele dollars, euro’s of yen, die ook digitaal worden verhandeld. Maar ons huidig betaalsysteem loopt via de banken en andere financiële instellingen in de wereld.

Maar het verschilt wel degelijk op een aantal zeer belangrijke manieren van het digitale fiat-valuta. Wij nemen het hieronder met je door.

1 – Decentralisatie

Het belangrijkste kenmerk van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling regelt het Bitcoin netwerk. Het wordt onderhouden door een groep vrijwillige programmeurs en wordt beheerd door een open netwerk van toegewijde computers. Deze computers, ook wel nodes genoemd, staan verspreid over de gehele wereld. Vooral deze gedecentraliseerde manier trekt individuen en groepen mensen aan die zich niet op hun gemak voelen met de controle die de banken of overheidsinstellingen hebben over hun geld. Ze willen graag anoniem kunnen betalen en ontvangen.

Bitcoin lost het “probleem met dubbele uitgaven” van ons huidige elektronische valuta op. Digitale middelen kunnen gemakkelijk worden gekopieerd en worden hergebruikt. In elektronische fiat-valuta wordt deze handige functie vaak uitgevoerd door banken. Dit geeft hen de controle over het traditionele betaalsysteem. Met Bitcoin wordt de integriteit van de transacties onderhouden door een gedistribueerd en open netwerk. En dat netwerk is niemands eigendom, het is van ons allemaal.

2 – Beperkte levering

Fiat-valuta’s zoals dollars, euro’s, yen, enz. hebben een onbeperkte voorraad. Centrale banken kunnen zoveel geld verstrekken als ze willen. Zo kunnen ze ook de waarde van een valuta manipuleren ten opzichte van anderen. Zo kunnen de banken ook bijvoorbeeld gemakkelijk geld bij drukken indien het nodig is. De houders van deze huidige valuta, dat zijn wij de burgers, dragen de kosten voor deze praktijken met alle gevolgen van dien.

Met Bitcoin daarentegen wordt het aanbod strak geregeld door het onderliggende algoritme. Een klein aantal nieuwe Bitcoins komen er maar mondjes maat bij. En dat zal nog even blijven gebeuren maar wel met een afnemende snelheid. Want als het maximum van 21 miljoen Bitcoins is bereikt, zullen er geen Bitcoins meer bijkomen. Dit maakt Bitcoin juist aantrekkelijker als beleggingsproduct. In theorie zal, als de vraag groeit en het aanbod hetzelfde blijft, de waarde van Bitcoin als maar toenemen.

3 – Pseudonimiteit

Waar de betalers van traditionele elektronische betalingen meestal worden geïdentificeerd, kunnen Bitcoin gebruikers in theorie juist semi anoniem betalen. Omdat er géén centrale controle is, hoeven gebruikers zich niet te identificeren wanneer ze Bitcoin gaan versturen. Wanneer een transactieverzoek wordt ingediend, controleert het protocol alle eerdere transacties om te bevestigen dat de afzender over de nodige Bitcoin beschikt en ook over de bevoegdheid om ze te kunnen verzenden. Het systeem hoeft zijn of haar identiteit niet te kennen. Dus ben je anoniem.

In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar crypto portemonnee (ook wel Crypto Wallet genoemd). Transacties kunnen met enige moeite op deze manier worden gevolgd. Ook heeft de wetshandhaving een methoden ontwikkeld om gebruikers zo nodig toch te identificeren.

Bovendien zijn de meeste verkooppunten waar je Bitcoins kunt kopen wettelijk verplicht om identiteitscontroles uit te voeren bij hun klanten voordat ze Bitcoin mogen kopen of verkopen. Dit maakt het voor o.a. de overheid mogelijk om op een andere manier het Bitcoin gebruik toch makkelijker te kunnen volgen. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar. Iedereen kan alles in de blockchain bekijken en volgen.

Dit maakt Bitcoin dan nog geen ideale valuta voor bijvoorbeeld criminelen, terroristen of witwassers. Want wil je je Bitcoin weer omruilen voor Dollars of Euro’s, dan zal je toch je ID moeten laten tonen bij het desbetreffende Bitcoin verkooppunt.

4 – Onveranderlijkheid

Bitcoin transacties kunnen niet worden teruggedraaid. In tegenstelling tot elektronische fiat transacties in ons huidig bankensysteem waar we elke transactie zouden kunnen annuleren of terugdraaien.

Dit komt omdat er geen centraal orgaan is die kan zeggen “oké, geef het geld maar weer terug.” Als een transactie op het netwerk wordt geregistreerd en er is meer dan een uur verstreken, is het vrijwel onmogelijk om deze transactie terug te draaien of te wijzigen.

Hoewel dit enige onrust kan veroorzaken, betekent dit dat er met elke transactie op het Bitcoin netwerk niet kan worden geknoeid of gesjoemeld. Dat betekend dus ook dat als je per ongeluk een fout hebt gemaakt dat ook dat niet kan worden teruggedraaid. Mits de ontvangen jou een dienst wilt bewijzen en het naar je terug stuurt. Dan blijft het tussen jou en de ontvanger zonder dar er een derde partij er bemoeienissen mee heeft.

5 – Deelbaarheid

Een Satoshi is de kleinste eenheid van een Bitcoin. De Satoshi is vernoemd naar de bedenker van Bitcoin Satoshi Nakamoto zoals we in het begin hadden verteld. Een Satoshi is een honderd miljoenste deel van een Bitcoin, dus 0,00000001 Bitcoin. Tegen de huidige prijzen van nu is het ongeveer een honderdste van een cent. Dit kan dus microtransacties mogelijk maken die niet met traditioneel elektronisch geld mogelijk zijn.