Wie is Satoshi Nakamoto | De persoon achter Bitcoin - DigitalWallets.nl
803
post-template-default,single,single-post,postid-803,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto

Wie is Satoshi Nakamoto?

Hoewel we misschien niet weten wie hij (of zij) is, weten we wel wat hij allemaal heeft gedaan. Satoshi Nakamoto was de uitvinder van het Bitcoin protocol. Hij publiceerde een whitepaper via de Cryptography Mailing List in november 2008.

Vervolgens bracht Satoshi Nakamoto in 2009 de eerste versie van de Bitcoin softwareclient uit en nam hij via diverse mailinggroepen deel aan het project. Dat heeft geduurd tot bijna het einde van 2010. Waarna hij uit de gemeenschap begon te verdwijnen.

Satoshi Nakamoto werkte met veel mensen uit het open source team. Maar hij zorgde er wel voor dat er nooit iets persoonlijks over zichzelf naar buiten kwam. Het laatste wat iemand van hem heeft vernomen was in het voorjaar van 2011. Toen gaf hij aan dat hij was gestopt en dat hij verder zou gaan met andere zaken.

Maar was hij een Japanner?

“Satoshi” betekent “helder denken, snel verstandig en wijs”. “Naka” zou “medium, binnenkant of relatie” kunnen betekenen. En “Moto” kan “oorsprong” of “basis” betekenen.

Deze termen zouden allemaal van toepassing kunnen zijn op de persoon die de oprichter en ontwerper van een slim algoritme. Het probleem is natuurlijk dat elk woord meerdere mogelijke betekenissen heeft. Dus dat is niet helemaal duidelijk.

We kunnen niet zeker weten of hij uit Japan komt of niet. In feite is het zelfs nog onduidelijk om aan te nemen dat hij eigenlijk een ook wel een ‘hij’ was.

We gaan er allemaal voor het gemak maar vanuit dat het een “hij” is. Maar we moeten serieus rekening houdend met het feit dat het een pseudoniem is. Het zou dus zomaar ook een “zij” kunnen zijn, of zelfs een groep mensen die zich zo noemen.

Weet iemand wie Nakamoto was?

Nee, dat weet nog niemand. Maar de onderzoektechnieken die mensen gebruiken bij het achterhalen, zijn soms zelfs nog intrigerender dan het antwoord. Joshua Davis bijvoorbeeld van de New Yorker geloofde dat Satoshi Nakamoto, Michael Clear was. Michael was een afgestudeerde cryptografiestudent aan het Trinity College in Dublin.

Hij kwam tot deze conclusie door 80.000 woorden van online geschriften van Satoshi Nakamoto te analyseren en op zoek te gaan naar taalkundige aanwijzingen. Hij vermoedde ook de Finse economische socioloog en voormalig spellen ontwikkelaar Vili Lehdonvirta. Beiden hebben de uitvinding van Bitcoin sterk ontkend.

Adam Penenberg van FastCompany betwistte die bewering. In plaats daarvan beweerde hij dat Satoshi Nakamoto wel eens drie mensen zou kunnen zijn: Neal King, Vladimir Oksman en Charles Bry. Hij ontdekte dit door een aantal unieke zinnen uit Nakamoto’s Bitcoin white papier in Google in te typen. Om zo te kunnen zien of dezelfde zinnen ergens anders werden gebruikt.

Een van de zinnen was zelfs zo opgemaakt, dat het niet op een andere wijze geschreven kon worden. En die zin bleek ook in een patentaanvraag van deze drie mensen te zitten. Het patent was voor het updaten en distribueren van coderingssleutels. Het Bitcoin.org domein wat oorspronkelijk door Satoshi werd gebruikt om het document te publiceren, was drie dagen na het indienen van de octrooiaanvraag geregistreerd.

Het was geregistreerd in Finland. Een van de patentauteurs had daar zes maanden gereisd voordat het domein werd geregistreerd. Ze ontkennen het allemaal. Michael Clear ontkende ook publiekelijk op de Web Summit van 2013 Satoshi te zijn .

In elk geval, toen Bitcoin.org werd geregistreerd op 18 augustus 2008, gebruikte die gene een Japanse anonieme registratiedienst. Het werd gehost met behulp van een Japanse internetprovider. De registratie voor de site werd pas op 18 mei 2011 overgebracht naar Finland, waardoor de Finse theorie enigszins wordt verzwakt.

Anderen denken dat het Martii Malmi was. Hij was een ontwikkelaar die in Finland woont en van begin af aan bij Bitcoin betrokken is geweest. Hij heeft toen zijn gebruikersinterface ontwikkeld.

Er is ook gewezen naar Jed McCaleb. Jed is een liefhebber van de Japanse cultuur en is inwoner van Japan. Hij heeft de bekende exchange Mt. Gox opgericht wat later failliet is gegaan. Ook is hij mede-oprichter van het gedecentraliseerde betaalsysteem Ripple. En later ook nog van Stellar.

Een andere theorie suggereert dat computerwetenschappers Donal O’Mahony en Michael Peirce Satoshi zijn. Dat is gebaseerd op een white-paper dat ze ontwikkelden met betrekking tot digitale betaalsystemen. En samen met Hitesh Tewari, hebben ze gezamenlijk een boek gepubliceerd. O’Mahony en Tewari studeerden ook aan het Trinity College, waar Michael Clear ook student was.

De Israëlische wetenschappers Dorit Ron en Adi Shamir van het Weizmann Institute hebben beschuldigingen geuit in een white paper. Zij suggereren dat er een link is tussen Satoshi en Silk Road. Silk Road was de website van de zwarte handel welke in oktober 2013 door de FBI offline werd gehaald. Ze hadden gesuggereerd dat er een verband was tussen een adres naar verluidt eigendom van Satoshi, en de website Silk Road. Beveiligingsonderzoeker Dustin D. Trammell was eigenaar van het adres en betwistte dat hij Satoshi was.

In mei 2013 gooide internetpionier Ted Nelson nog een balletje op. Hij gaf aan dat het de Japanse wiskundige professor Shinichi Mochizuki zou zijn. Hoewel hij toegeeft dat het bewijs op zijn hoogst indirect zou zijn.

In februari 2014 claimde Newsweeks Leah McGrath Goodman de echte Satoshi Nakamoto te hebben opgespoord. Dorian S Nakamoto heeft sindsdien ontkend dat hij iets over Bitcoin weet. Hij huurde uiteindelijk een advocaat in en gaf een officiële verklaring waarin hij sterk ontkent Satoshi te zijn.

Hal Finney, Michael Weber, Wei Dai en verschillende andere ontwikkelaars waren onder andere degenen die steeds weer worden genoemd. In mediaberichten en online discussies worden ze nog steeds als potentiële Satoshi’s gezien. Een groep van deskundigen op het gebied van forensische taalkunde van Aston University gelooft dat de echte maker van Bitcoin Nick Szabo is. Dat is gebaseerd op een analyse van het Bitcoin White Paper.

Dominic Frisby, een komiek en een schrijver, suggereert ook dat Bitgold maker Szabo de meest waarschijnlijke kandidaat zou zijn om de echte Satoshi te kunnen zijn. Dat schrijft hij in zijn boek, “Bitcoin: The Future of Money”. Zijn gedetailleerde analyse gaf een inzicht in de taalvaardigheid van Satoshi’s manier van schrijven. Je kon zien dat hij op een zeer hoog niveau over technische vaardigheden beschikte in C ++.

In mei 2015 bracht Nathaniel Popper het boek ‘Digitial Gold’ uit. In dat boek onthult Popper dat Szabo bij een ontmoeting op een evenement opnieuw ontkende dat hij Satoshi was.

Begin december 2015 beweerden Wired en Gizmodo met verschillende rapporten, voorlopig Nakamoto te hebben geïdentificeerd. Ze gaven aan dat het de Australische ondernemer Craig S Wright was. Wired citeerde “Een anonieme bron dicht bij Wright” die zou een database van e-mails, transcripten en andere documenten kunnen afgeven die zouden kunnen wijzen op de rol van Wright bij het creëren van Bitcoin. Gizmodo citeerde een database met verschillende documenten te hebben afkomstig van iemand die beweerde het zakelijke e-mailaccount van Wright te hebben gehackt. Zo zouden ze ook mensen in zijn omgeving hebben geïnterviewd. Wright gaf aan dat het één grote grap is. Hoewel de dwingende aard van het gepubliceerde bewijs toch ongetwijfeld nog enige tijd speculatie zal opleveren.

Voor het grootste deel hebben al deze potentiële Satoshi’s erop aangedrongen dat ze niet Satoshi Nakamoto zijn.

Dus wat weten we over Satoshi?

Eén ding weten we in ieder geval wel. Gebaseerd op interviews met mensen die al in een vroeg stadium bij Satoshi betrokken waren bij de ontwikkeling van Bitcoin. Hij heeft het systeem heel goed en grondig uitgedacht en goed op papier gezet. De vraag is “Waarom wilt Satoshi Nakamoto anoniem blijven?”. Er zullen een groot aantal redenen zijn dat hij graag anoniem wilt blijven. Denk bijvoorbeeld aan de aantallen Bitcoins die hij zou bezitten. Dat maakt hem ook weer een prooi voor kwaadwillende mensen. Of overheidsinstellingen die wellicht totaal niet op crypto’s zitten te wachten. Omdat het juist voor een bepaalde doelgroep zeer interessant is om anoniem duistere zaken te kunnen gaan ondernemen. En financiele instellingen zijn er ook niet zo dol op. Men raakt de grip over al het betaalverkeer kwijt als dit wel eens het nieuwe betaalsysteem gaat worden. Wellicht zou Satoshi bang zijn om voor alles wat het teweeg heeft gebracht aangerekend zou worden. Wie zal het zeggen.

Hoe rijk zou Satoshi zijn?

Een analyse van Sergio Lerner, een autoriteit op Bitcoin en cryptografie gebied, suggereert dat Satoshi veel van de blokken in het Bitcoin netwerk in een vroeg stadium heeft gemined. Hij zou een fortuin van ongeveer 1 miljoen ongebruikte Bitcoins hebben opgebouwd. Die schat aan Bitcoins zou omgerekend $ 1 miljard waard zijn tegen de wisselkoers van november 2015. Toen stond de Bitcoin nog rond de $ 1.000,-. Reken maar uit tegen de huidige koers wat het dan nu waard zou moeten zijn!

Wat doet Satoshi nu?

Niemand weet wat Satoshi van plan is. Maar één van de laatste e-mails die hij naar een softwareontwikkelaar stuurde, gedateerd op 23 april 2011, zei hij: “Ik ben verder gegaan met andere dingen, het is in goede handen bij Gavin en andere.”

Werkte Satoshi voor de overheid?

Er zijn natuurlijk veel geruchten en complottheorieën. Mensen hebben zijn naam geïnterpreteerd als ‘centrale intelligentie’. Maar mensen zien alleen maar wat ze willen zien. Dat is de aard van alle complottheorieën.

De voor de hand liggende vraag zou zijn, waarom de FBI of CIA geïnteresseerd zou zijn in het creëren van een cryptocurrency? Een cryptocurrency die vervolgens zou worden gebruikt als een anoniem handelsmechanisme. Hier zullen zowel senatoren als de FBI hun handen vol aan hebben. Cryptocurrencies is namelijk zeer aantrekkelijk voor mogelijke terroristische en andere criminele activiteiten. Ongetwijfeld zullen mensen die zich bezig houden met complottheorieën er hun uitgebreide mening over blijven geven.

Wat maakt het eigenlijk uit wie het is.

Core ontwikkelaar Jeff Garzik zet het kort en bondig uiteen. Satoshi publiceerde een open-source systeem met het doel dat je niet hoeft te weten wie hij is. Maar vertrouw er op wie hij is of was, of geef om zijn kennis, benadrukt hij. Open-source code maakt het juist onmogelijk om geheimen te kunnen verbergen. “De broncode sprak namelijk voor zichzelf.”

Bovendien was het slim om een ​​pseudoniem te gebruiken, meent hij. Omdat het mensen dwong zich te concentreren op de technologie zelf in plaats van op de persoonlijkheid achter de Bitcoin. Uiteindelijk is Bitcoin nu veel groter dan Satoshi Nakamoto.

Dat gezegd hebbende, als de echte Satoshi Nakamoto dit leest, neem dan gerust contact met ons op!

Digitalwallets.nl