Paper Wallet Maken voor Bitcoin en Altcoins - DigitalWallets.nl
795
post-template-default,single,single-post,postid-795,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Paper Wallet Digital Wallets

Paper Wallet Maken

Wat is een Paper Wallet

Een Bitcoin papier wallet is eigenlijk gewoon een openbare sleutel (Public Key) en persoonlijke sleutel (Private Key) die samen zijn geprint op een vel papier. Het is een offline crypto portemonnee en wordt meestal beschouwd als een soort “Cold Storage”. Cold Storage is een extra beveiligde opslag die geen contact maakt met het internet. Het heeft wel enkele belangrijke verschillen met andere wallets waardoor deze wallet in die categorie discutabel valt (Lees meer verderop).

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn paper wallets meestal gemaakt van papier. Hoewel ze technisch gezien ook van plastic of een andere stoffen zouden kunnen zijn. Het is wel belangrijk dat de waardevolle informatie op een duurzame manier kan worden afgedrukt en kan worden bewaard. Laten we eens gaan kijken hoe je een paper wallet kunt aanmaken.

Maak een Paper Wallet

De private key en de public key worden op de paper wallet afgedrukt. Dit gebeurd meestal in QR code vorm, waarbij het laatste (public key) ook als adres dient. Je kunt de karakters gewoon in een tekstdocument kopiëren en plakken en dat weer afdrukken. Het is wel verstandig om achteraf de kopie die je op de computer hebt staan weer te wissen. Of je kunt een van de gratis webdiensten gebruiken die de afdrukbare wallet voor je kunnen genereren. De sleutel wordt in een browser gegenereerd. Ze worden dus nooit verzonden via het internet. Voor de zekerheid moet je je browser wissen na het afdrukken. En sla nooit een afbeelding van de paper wallet op je computer of telefoon op.

Sommige paper wallet diensten hebben een handig ontwerp dat je kunt knippen, vouwen en verzegelen. Daardoor zijn ze licht van gewicht en relatief veilige om offline Bitcoin op te slaan. Je stuurt je Bitcoin naar het openbare adres dat op de wallet wordt weergegeven en je bewaart deze vervolgens op een veilige plek.

Veiligheid Paper Wallet

Wat paper walets veilig maakt is, dat ze volledig offline zijn. We noemen dat ook wel “Cold Storage”. Het ligt niet binnen het bereik van hackers en je Bitcoin wordt ook niet door een andere partij bewaard. Zolang de paper wallet veilig is opgeborgen, zijn je Bitcoins veilig.

Maar daarin schuilt ook wel weer het gebrek aan een ander soort veiligheid. Als iemand je bewaarplek heeft ontdekt, kan die gene bijvoorbeeld een foto maken van je paper wallet. Alles staat namelijk op dit vel papier afgedrukt. Dan heeft die gene alles wat er nodig is om je Bitcoin te versturen naar een andere wallet. En zonder dat je het weet is je paper wallet leeg leeggehaald. Terwijl jij misschien nog denkt dat het lang en veilig is opgeborgen.

Om het wat veiliger te maken zou je het kunnen dubbelvouwen zodat de private key niet zichtbaar is. Plak de vouw dicht en verzegel het met een zegel wat niet kan worden verbroken of vervangen. Zoek bijvoorbeeld naar “verzegelde zegels”. Er zijn veel verschillende aanbieders en modellen. En zorg ervoor dat de private key niet zichtbaar is, zelfs niet als het gevouwen papier tegen het licht aan wordt gehouden.

Andere gevaren

En al heb je dat allemaal gedaan, dan is zelfs dat nog niet heel veilig. Stel nou eens voor dat de map, bureaulade of doos waarin u het bewaart, nat wordt?

Natuurlijk, het is onwaarschijnlijk, maar wanneer je veel Bitcoin op je paper wallet hebt staan, loont de moeite om alle denkbare scenario’s na te gaan. Een vochtige plek kan op langer termijn veel schade aanrichten aan een vel papier. Dus een goed afgesloten plastic zakje zou helpen.

Maar hoe bescherm je een paper wallet tegen brand? Mja… daar zeg je wat! Papier is ook niet het meest duurzame materiaal. Afgezien van de duidelijke risico’s van brand of waterschade, kan de inkt na verloop van tijd ook gaan vervagen. Hierdoor worden de karakters onleesbaar. En geen leesbare sleutels, is geen Bitcoin!

Controleer je Paper Wallet

Zelfs met paper wallets kun je je saldo op elk gewenst moment goed controleren met Blockchain.info. Typ gewoon je openbare sleutel in het zoekvak. Let wel op! Je openbare sleutel, niet je private key! En met de meeste online wallets kun je jouw paper wallet gegevens importeren. Om die Bitcoin uit te geven, wordt je gevraagd om de persoonlijke sleutelinformatie in te voeren, of de QR-code van de private key te scannen.

Paper Wallet generators

Bitaddress.org en Walletgenerator.net zijn aan te bevelen om te gebruiken. Het is open-source en genereren willekeurige adres- en sleutels. Het werkt met de JavaScript-engine van uw browser, dus er worden geen sleutels over het internet verzonden. Beweeg je muis over het scherm om meer entropie te maken en de karakters nog meer te vermengen. Is ook wel leuk om te doen. Die willekeurige reeks wordt vervolgens gebruikt om je openbare en privé-sleutels te genereren. Deze worden op het volgende scherm weergegeven om ze dan af te kunnen drukken.

Mycelium.com biedt een originele en nog veiliger manier om paper wallets te genereren. Dit gebeurd met een USB-dongle die je rechtstreeks op uw printer kan aansluiten. Het apparaat genereert een paper wallet die automatisch wordt afgedrukt, zonder dat je computer aan te pas komt.