Crypto Wallets | veilige cryptocurrency portemonnees - DigitalWallets.nl
703
post-template-default,single,single-post,postid-703,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,columns-4,qode-product-single-tabs-on-bottom,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
Cryptocurrency wallets

Crypto Wallets

Wat zijn Crypto Wallets

Wat je moet weten over crypto wallets. Voordat je een Bitcoin of een willekeurige altcoin wilt gaan kopen, moet je natuurlijk wel iets hebben om het ergens veilig in op te kunnen bergen. Zo’n opbergplaats voor crypto’s wordt ook wel een ‘Crypto Wallet’ of ‘Cryptocurrency Portemonnee‘ genoemd. Crypto’s kun je niet fysiek vasthouden zoals een gewone Euro munt bijvoorbeeld. Een crypto wallet bevat een private key (persoonlijke sleutel) waarmee alleen jij toegang krijgt tot jouw Bitcoin-adres. Het Bitcoin-adres is tevens ook je publieke sleutel. Als de software van de wallet goed is ontworpen, kun je ook meteen zien of je Bitcoins of andere cryptucurrencies daadwerkelijk zijn aangekomen in je wallet. Hierdoor wordt het gebruik van Bitcoins handiger en intuïtiever maakt.

In feite bevat een wallet meestal meerdere privésleutels (private keys). Veel Bitcoin-beleggers hebben verschillende wallets voor diverse crypto’s.

Crypto wallets kunnen worden geïnstalleerd op computers en op mobiele apparaten. Maar ook op fysieke opslaggadgets en zelfs op een vel papier. Hieronder zullen we kort de verschillende wallet types met je doornemen.

Verschillende Crypto Wallets

Elektronische Wallets

Elektronische wallets kunnen worden gedownload of worden gehost in de cloud. De eerste is gewoon een opgemaakt bestand dat op uw computer of apparaat is geïnstalleerd en de transacties vergemakkelijkt. Gehoste (cloudgebaseerde) wallets hebben meestal een meer gebruiksvriendelijke interface, maar je moet dan een derde partij jouw privésleutels toevertrouwen. Dat is wel de vraag of je dat wel wilt.

Software Wallets

Als je een software wallet rechtstreeks op je computer installeert, dan heb je de zekerheid en de controle over jouw private keys. De meeste hebben een relatief eenvoudige configuratie en zijn ook vaak gratis. Het nadeel is dat ze meer onderhoud vereisen in de vorm van back-ups. Want stel dat je computer wordt gestolen of beschadigd raakt en je hebt je privésleutels niet ook elders opgeslagen, dan verlies je dus je Bitcoin en heb je helemaal niks meer!

Ze vereisen ook meer veiligheidsmaatregelen. Als je computer bijvoorbeeld wordt gehackt en de dief krijgt je wallet of je private keys in handen, dan krijgt diegene ook dus jouw Bitcoin te pakken. En ben je vervolgens alles definitief kwijt.

De originele software wallet is het Bitcoin Core-protocol, het programma dat het Bitcoin-netwerk uitvoert. Je kunt dit hier downloaden (dit betekent niet dat je een volledig operationele node moet worden), maar je zou ook het volledige grootboek van alle transacties moeten downloaden vanaf het begin van de Bitcoin-tijd (2009). Zoals je al kunt raden, kost dit veel te veel geheugen. Je praat dan over meer dan 145 GB.

De meeste crypto wallets die vandaag de dag worden gebruikt, zijn ‘light’ wallets of wel EBV-wallets (eenvoudige betalingsverificatie), die niet het volledige grootboek downloaden, maar synchroniseren met het netwerk. Electrum is een bekende EBV desktop Bitcoin-wallet die ook ‘cold storage’ biedt (een volledig offline optie voor extra beveiliging). Exodus kan meerdere assets traceren met een geavanceerde gebruikersinterface. Sommige wallets (zoals Jaxx) kunnen een breed scala aan digitale activa bevatten en sommige (zoals Copay) bieden de mogelijkheid voor gedeelde accounts.

Hardware Wallets

Hardware wallets zijn kleine opslag apparaten die af en toe verbinding maken met internet om Bitcoin transacties uit te voeren. Ze zijn extreem veilig, omdat ze over het algemeen offline zijn en daardoor dus niet te hacken zijn. Ze kunnen echter wel worden gestolen of je kunt het verliezen, samen met de Bitcoins die bij de opgeslagen privésleutels horen en op het apparaatje staan. Sommige grote beleggers behouden hun hardware wallet op veilige locaties zoals bankkluizen. De Trezor, Keepkey en Ledger en Case zijn opmerkelijke voorbeelden van hardware wallets die zeer veilig zijn en het meest worden gebruikt.

Online Wallets

Online wallets of ook wel cloudgebaseerde wallets genoemd bieden meer gemak. Je hebt over het algemeen toegang tot je Bitcoins vanaf elk apparaat. Mits je over de juiste wachtwoorden beschikt. Ze zijn allemaal heel eenvoudig in te stellen en de meeste hebben ook een mobiele app. Dat maakt het juist gemakkelijk om met Bitcoin te betalen en ze ook te kunnen ontvangen. De meeste zijn zelfs gratis.

Het nadeel is dan wel de zeer lage beveiliging. Met je private keys opgeslagen in de cloud, moet je de beveiligingsmaatregelen van de host vertrouwen en dat je munten niet zomaar verdwijnen. Of dat ineens je de toegang wordt geweigerd.

Sommige toonaangevende online wallets zijn gekoppeld aan beurzen (ook wel exchages genoemd). Als voorbeeld heb je Coinbase en Blockchain. Sommige bieden extra beveiligingsfuncties, zoals offline opslag (bijvoorbeeld Coinbase en Xapo).

Mobiele Wallets

Mobiele wallets zijn beschikbaar in de vorm van apps voor op smartphones of tablets. Dit is vooral handig als je iets met Bitcoin in een winkel wilt betalen of als je onderweg iets ergens iets wilt kopen. Maar ook om iets te verkopen of naar iemand te verzenden. Alle online wallets, en de meeste hierboven genoemde desktop-versies hebben ook mobiele versies. Terwijl andere crypto wallets zoals Abra, Airbitz en Bread  juist alleen voor het mobiele gebruik zijn gemaakt.

Papieren Wallets

Paper wallets zijn misschien wel de eenvoudigste van alle soorten wallets. Dit zijn stukjes papier waarop de privé- en openbare sleutels van een Bitcoin-adres worden afgedrukt. Ideaal voor de langdurige opslag van Bitcoin, of om Bitcoin als een geschenk aan iemand te geven. Deze wallets zijn veiliger omdat ze niet zijn verbonden met een netwerk. Je moet er wel voor zorgen dat je het weghoudt van water en vuur. Papier is zeer kwetsbaar en dus gemakkelijker kwijt te raken.

Met diensten zoals WalletGenerator en BitcoinPaperWallet kun je heel eenvoudig een nieuw adres maken en de paper wallet met je printer afdrukken. Dubbelvouwen en goed verzegel en je bent klaar. Stuur wat Bitcoin naar dat adres en bewaar het vervolgens op een veilige plek. Of geef het aan iemand als cadeau. Zie hier onze tutorial over paper wallet maken.

Veiligheid van Crypto Wallets

Zijn Crypto Wallets veilig?

Dat hangt af van de versie en het type wat je hebt gekozen en hoe je de crypto wallet wilt gaan gebruiken.

De veiligste optie is toch een hardware wallet die je offline bewaart, op een zeer veilige plaats. Op die manier bestaat er geen risico dat je account wordt gehackt, je sleutels worden gestolen en je Bitcoin of andere crypto’s worden gestolen. Maar als je de wallet verliest, ben je ook meteen al je Bitcoins kwijt. Tenzij je een kloon hebt gemaakt en/of een betrouwbare back-up van de sleutels hebt gemaakt.

De minst veilige optie is een online wallet, omdat de sleutels worden bewaard door een derde partij. Het is heel gemakkelijk om in te stellen en zeer gebruiksvriendelijk. Maar het heeft ook een keerzijde. Het is een kwestie van vertrouwen. Je zult een goede overweging moeten maken tussen: Gemak versus Veiligheid.

Veel serieuze Bitcoin-investeerders gebruiken een hybride aanpak. Ze behouden offline een grote hoeveelheid Bitcoin voor een lange termijn investering. Maar hebben ook een gedeelte voor liquiditeit in een mobiel account om te kunnen traden. Je keuze hangt af van je Bitcoin-strategie en of je bereid bent om technisch te willen gaan handelen met in cryptocurrencies.

Welke optie je ook kiest, wees voorzichtig. Maak een back-up van alles en vertel eventueel je naasten (indien je die vertrouwd) waar je back-ups zijn opgeslagen.

Zie hier voor meer informatie over het kopen van Bitcoin. En voor enkele voorbeelden van waar je het aan kunt besteden, kijk hier.